főoldalra
   
értékőrző helytörténeti weblap - Kecskemét
2021. október 22.
   


PARTNEREINKAqua&Luna Apartman Gyula

Synergic Kft.

Gladiolus Kft.


Termostar Kft.

  

  
  

Korábbi évfordulókÉrdekesebb évfordulók 

Ma történt

Jobbágy Andor sebész főorvos, a Siesta Szanatórium alapítója 120 éve, 1899. június 7-én született Jobbágy Andor sebész főorvos, a Siesta Szanatórium alapítója, egy időben tulajdonosa és igazgató főorvosa. Elemi- és középiskoláit Kecskeméten végezte. A Református Főgimnáziumban kitüntetéssel érettségizett 1917-ben. 1924. május 3-án avatták orvosdoktorrá Budapesten, az Orvostudományi Egyetemen. 1924-27 között a kecskeméti Városi Kórház sebészeti osztályán dr. Pechány Albin mellett alorvos volt. 1929-ben műtőorvosi diplomát szerzett.

1932-ban a kecskeméti orvosok hívására és támogatásával megalapította a „Siesta Szanatoriumot". Nagy lelkesedéssel vágott neki a feladatnak, Buda Sándor bankártól kölcsönt vett fel, hogy ebből finanszírozzák a nagyarányú átalakításokat. A szanatórium gyorsan népszerűvé vált a kecskemétiek és a környékbeliek körében. Megnyitása után két hónappal, a Kecskeméti Lapok 1933. január 1-i számában a fiatal főorvos így nyilatkozott: „Nagy örömmel tölt el, hogy vállalkozásom ennyire gyökeret tudott verni a kecskeméti talajban. Eddig mintegy száz beteget kezeltünk a szanatóriumban.  Körülbelül 25 kecskeméti orvos szállította be hozzánk a betegeit, akik szívesen és megnyugvással «feküdtek be», tudván, hogy megszokott háziorvosuk is részt vesz itteni gyógykezelésükben”. Alig nyílt meg tehát az intézmény, és máris ki kellett bővíteni. Így végül az épület tartalmazott egy négyszobás főorvosi lakást, egy 3 szobás alorvosi lakást, két garzont, 13 betegszobát 30 beteg számára, egy nagy konyhát, pincét, raktárhelyiségeket és tartozott a szanatóriumhoz még egy hatalmas kert is díszcserjékkel és kiszolgáló épületekkel. A teljes személyzet 20 főből állott. Ennek az intézménynek volt dr. Jobbágy Andor igazgató főorvosa és tulajdonosa a háborús időszakot leszámítva egészen 1950-ig, amikor is „önként” kellett lemondani tulajdonáról az állam javára.

 Dr. Jobbágy Andor korának egyik legjobb sebésze volt. Büszke volt arra, hogy az ország traumatológiai osztályai közül nem egy évben neki volt a legjobb halálozási statisztikája, ami azt jelenti, hogy a beszállított sérültek közül nála haltak meg a legkevesebben. Országosan is ismertté akkor vált, amikor a csodával határos módon megmentette Horváth Zoltán olimpiai és világbajnok vívó csapattag életét, aki Kecskemét határában súlyos autóbalesetet szenvedett és testének több területe valósággal összeroncsolódott. A szakma szabályai szerint több helyen is csonkolni kellett volna, de hosszú órákba nyúló türelmes munkával pontosan összevarrogatta az ereket, idegeket, inakat. Minden végtagot megmentett és Horváth Zoltán felépülése után megint pástra léphetett, sőt újra világbajnok lett csapatban.

 Jobbágy doktor rajongott munkájáért, valósággal megszállottja volt annak. A bonyolultabb operációkat előre megtervezte. Még gyermekeinek is lelkesen ecsetelte, hogyan fogja műtéteit elvégezni és azt is, hogy az milyen nagyszerűen sikerült. Többnyire álmában is operált, hol a szikét kérte, vagy éppen azt mondta,hogy „nem fog fájni kedvesem”.

Tudományos munkássága sokrétű volt, több saját találmánnyal is rendelkezett, mint például az ablakos gipszkötés, vagy a csigolyák közti porckorongsérv pontos lokalizására vonatkozó eljárás kifejlesztése. Legendás volt megzavarhatatlan nyugalma, eleganciája és precízsége. Szeretett szanatóriumának államosítása óriási csapásként érte. Hivatalosan még egy pokrócot, vagy egy műszert sem vihetett magával. Igaz, mivel „önkéntesen” mondott le vagyonáról, cserébe ezért kapott állást a Kecskeméti Megyei Kórházban, ahol először sebész főorvos lett, később, miután egy pártfunkcionárius életét megmentette, a „nem kívánatos személyből” a kórház baleseti sebészetének osztályvezető főorvosa lett.

Annak ellenére, hogy szenvedélyesen szerette munkáját, rendkívül széles körű érdeklődésű, tehetséges, színes egyéniségű ember volt. Hatalmas könyvtárral rendelkezett, szerette a művészeteket, szépen rajzolt, énekelt, ismerte a csillagokat,  a virágokat, bogarakat, szeretett utazni, bridzsezni, jeles bélyeggyűjtő volt és ő is megfordult a szép nők után.

Emberi nagyságára jellemző, hogy első infarktusa után semmilyen kíméletet nem kért saját maga számára, ugyanolyan intenzitással folytatta mindennapi sebészeti tevékenységét. Második infarktusa is munka közben érte, amit már nem élhetett túl. Dr. Jobbágy Andor 1968. május 17-én halt meg. Gyászbeszédében a Megyei Kórház vezetősége, mint Dél-Magyarország legjobb baleseti sebészét búcsúztatta el.
Velkey Zoltán

Kiss Jenő75 éves Kiss Jenő színész, a Kecskeméti Katona József Színház örökös tagja. Görcsönyben született 1944. június 7-én.
Hétéves lehetett, amikor már királyfit játszott szülőfalujában, a Benyovszky-kastélyban az Egyszeregy királyfiban. A színház iránti elkötelezettsége, szeretete talán innen származik. 1962-ben Budapesten, a Budai Nagy Antal Gimnáziumban érettségizett, majd a Veszprémi Petőfi Színház tagja lett. 1964-től a Miskolci Nemzeti Színházban, 1969-től a Kaposvári Csiky Gergely Színházban játszott. 1979-ben Kecskemétre szerződött, és néhány éves megszakítással – 1988-93 Radnóti Miklós Színház (Bp.); 1993-95 József Attila Színház (Bp.) – a Katona József Színház tagja. Az intrikus szerepkör kiváló színpadra állítója. Főbb színpadi szerepei: Biberách (Katona J.: Bánk bán); Panfilovics (Bulgakov: Bíborsziget); Wurm (Schiller: Ármány és szerelem); Ficsúr (Molnár F.: Liliom); Korgstad (Ibsen: Nóra); Figaro (Beumarchais: Figaro házassága); Montague (Shakespeare: Rómeó és Júlia); Őrnagy (Hervé: Nebántsvirág). Filmszerepeket is játszott, többek között a Talpuk alatt fütyül a szél, az Akli Miklós, a Sose halunk meg, az Ámbár tanár úr, az Üvegtigris, A Hídember, a Sorstalanság és a Mázli című alkotásokban láthatta a közönség. Kimagasló művészi munkájáért 1985-ben Jászai Mari-díjat, 1998-ban Katona József-díjat kapott, és még ebben az évben Gyula Város Művészeti Díját is elnyerte. Kimagasló művészi munkáját – feleségével, Réti Erika színművésznővel közösen – 2013 novemberében Bács-Kiskun Megyei Prima Díjjal ismerték el. Egy korábbi interjújában így nyilatkozott Kecskemétről, a város iránt érzett szeretetéről: "Volt úgy, hogy Pestre csábítottak. Egyszer már ott tartottunk, hogy házat néztünk Budafokon... Aztán párommal mégis maradtunk. Nem bántuk meg. Erika miskolci lány, én dunántúli fiú vagyok. A dombok, hegyek hiányoznak, de arra van a nyár, hogy útnak induljunk. Könnyű hűségesnek lenni egy olyan városhoz, amelyik hozzánk is hűséges."
(Forrás:  *Ki Kicsoda Kecskeméten)

Ha nem játszhatnánk, meghalnánk - interjú Réti Erikával és Kiss Jenővel (Hírös Naptár, 2009) »»

   

Az elmúlt napok kecskeméti évfordulói:
- 50 éve hunyt el Homokay Pál színész, rendező, színigazgató »»     
- 80 éve született Hajdu Sándor zeneszerző, karnagy, a Bergendy együttes egykori tagja »»     
- 130 éve született Scherf Emil vegyészmérnök, geológus »»     
- 85 éve született Hámor Géza geológus, a Magyar Állami Földtani Intézet egykori igazgatója »»      

TÁMOGATÓINK

  Gyenes Kertészet   Meditres

                                                                                                                                 TÁMOGATÓINKKorábbi évfordulók:  
« 2019. február    
        
keszecsüszova
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

TÁMOGATÓINK:

    
Gyenes Kertészet  

Könyvajánló

VALLOMÁSOK, EMLÉKEK


MEGJELENT!   MEGJELENT!   MEGJELENT!


VALLOMÁSOK, EMLÉKEK
- az életről, Kecskemétről


Ötven életút, ötven sikertörténet

(további információk: »» ) TÁMOGATÓINK

      

A Hírös Naptár Szerkesztősége ajánlata

 

Mindaz, amit Kecskemétről tudni érdemesTurisztikai multimédiás DVD-ROM, amely szöveges információk, térképek, több mint ezer fotó és 13 videofilm segítségével mutatja be a város műemlékeit, múzeumait, természeti kincseit, speciális vonzerőit. A háromnyelvű kiadvány ismerteti a városban született, vagy egykor itt élt és alkotott hírességek életútját, valamint a Kecskeméten napjainkban működő intézmények, civil szervezetek, turisztikai szolgáltatók és cégek tevékenységét is. 

Megvásárolható több könyvesboltban:     
- Korda Könyvkereskedés (Lestár tér 2.)
- Líra Könyv- és Zeneszalon (Hornyik krt. 2.)
- Református Könyvesbolt (Szabadság tér 6.)

Megrendelhető a kiadó címén is: 
6000 Kecskemét, Tópart u. 8/c. 
Tel.: 20/886-1979
E-mail: info@hirosnaptar.hu


Hírös Naptár Évkönyv - 2009Kecskemét az évfordulók és jubileumok tükrében

„A kecskemétiek két homokszem köré is eleven világot tudnak elképzelni.” Csoóri Sándor gondolatát a Hírös Naptár 2009-es Évkönyvének szereplői: a 450 éve céhbe szerveződő szűcsök, a 325 éve templomot építő reformátusok, a 100 éve művésztelepet alapító városvezetők és alkotók, és a napjainkban is aktív, a szellem méltóságát évtizedek óta őrző írók, költők, népművelők, feltalálók, kutatók, lelkészek, orvosok és pedagógusok egyaránt igazolják.
Életükkel, törekvéseikkel érdemes megismerkedni, hiszen nekik is köszönhetjük, hogy a mindenkori válságos idők ellenére Katona József kívánsága valóra válik: „Hagyja a sors késő századokig gyarapodásodat”.Megvásárolható több könyvesboltban, közgyűjteményben: 

- Katona József Könyvtár (Piaristák tere 8.)
- Korda Könyvkereskedés (Lestár tér 2.)
- Líra Könyv- és Zeneszalon (Hornyik krt. 2.)
- Református Könyvesbolt (Szabadság tér 6.) 

Megrendelhető a kiadó címén is: 
6000 Kecskemét, Tópart u. 8/c. 
Tel.: 20/886-1979
E-mail: info@hirosnaptar.hu

 

 

 

Aktuális lapszámunk tartalma:

A magyarságot szolgálta Németországban is

Negyedszázada a magángyógyszerészekért

A tragikusan elhunyt nagy reménység

IN MEMORIAM dr. Adorján Mihály

LAPOZGATÓ

VALLOMÁSOK: dr. Mikulás József nyug. növényvédelmi osztályvezető, címzetes főiskolai tanár

VALLOMÁSOK: dr. Remes Péter orvos ezredes, űrkutató, a ROVKI korábbi igazgatója

A kecskemétiek negyedszázados kedvelt helye


Aktuális számunk


2016. november 30.


Letöltés egyben (PDF)


Archívum

2007. december
2008. január
2008. február
2008. március
2008. április
2008. május
2008. június-augusztus
2008. szeptember
2008. október
2008. november-december
2009. január
2009. február
2009. március
2009. április
2009. május
2009. június-augusztus
2009. szeptember-október
2009. november-december
2010. január-február
2010. március-április
2010. május-június
2010. július-augusztus
2010. szeptember-december
2011. december
2012. június
2012. július-augusztus
2012. szeptember-október
2012. november-december
2014. január 9.
2014. január 16.
2014. január 23.
2014. január 31.
2014. február 14.
2014. február 28.
2014. március 15.
2014. március 31.
2014. április 15.
2014. április 30.
2014. május 15.
2014. május 31.
2014. június 15.
2014. június 30.
2014. július 31.
2014. augusztus 15.
2014. augusztus 31.
2014. szeptember 15.
2014. szeptember 30.
2014. október 15.
2014. október 31.
2014. november 30.
2014. december 15.
2014. december 31.
2015. január 15.
2015. január 31.
2015. február 14.
2015. február 28.
2015. március 15.
2015. március 31.
2015. április 15.
2015. április 30.
2015. május 15.
2015. május 31.
2015. június 15.
2015. június 30.
2015. július 31.
2015. augusztus 31.
2015. szeptember 15.
2015. szeptember 30.
2015. október 15.
2015. október 31.
2015. november 30.
2015. december 31.
2016. január 15.
2016. január 31.
2016. február 29.
2016. március 31.
2016. április 30.
2016. május 31.
2016. június 30.
2016. július 31.
2016. augusztus 31.
2016. szeptember 30.
2016. október 31.
2016. november 15.
2016. november 30.
2016. december 31.
2017. január 15.
2017. január 31.
2017. február 28.
2017. március 31.
2017. április 30.
2017. május 31.
2017. június 30.
2017. július 31.
2017. augusztus 31.
2017. szeptember 30.
2017. október 31.
2017. november 30.
2017. december 31.
2018. január 31.
2018. február 28.
2018. március 31.
2018. április 30.


Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
regisztrálás


  HN Szerkesztősége: 6000 Kecskemét, Tópart u. 8/c.  •  Tel.: 20/886-1979  •  E-mail: info@hirosnaptar.hu