főoldalra
   
értékőrző helytörténeti weblap - Kecskemét
2024. május 9.
   


PARTNEREINK



KTV

Synergic Kft.


Termostar Kft.

  



 

Paul Bocuse francia mesterszakács1926. február 11.

Paul Bocuse, a Bocuse d'Or nemzetközi gasztronómiai verseny alapítója a Hungexpo Foodapest és UKBA kiállításán90 éves Paul Bocuse francia mesterszakács, a francia konyhaművészet megújítója. A Lyon mellett Collonges-au-Mont-d'Orban született 1926. február 11-én.

Paul Bocuse, a Bocuse d'Or nemzetközi gasztronómiai verseny alapítója a Hungexpo Foodapest és UKBA kiállításán
(Budapest, 2010. február 22. - MTI Fotó: Manek Attila)

Paul Bocuse története, aki a francia konyhaművészet egyik legnagyobb ikonja, valójában 1765-ben kezdődött. A ma Lyonhoz tartozó, egykor önálló kis települést, a gyönyörű Collonges-au-Mont-d'Ort nemcsak az Saone folyó partján működő malom tette híressé, hanem sokkal inkább a molnár feleségének főztje, aki miatt odajárt az összes környékbeli kereskedő, takács, borász, a gazdák és legényeik.

1840-ben az épülő Párizs-Lyon-Marseille vasútvonal miatt le kellett bontani a híres malmot az étteremmel együtt. A Bocuse család azonban nem költözött messzire, csak a közeli Ile-Barbe nevű szigetre, ahol korábban szerzetesek éltek. Az étteremmé alakított házat azonban néhány nemzedékkel később, 1921-ben Paul nagyapja váratlanul eladta a Bocuse névvel együtt. Apja, George Bocuse 1925-ben feleségül vette Irma Rouliert, és átvette a lány szülei által üzemeltetett éttermet (ez ma Paul Bocuse egyes számú étterme), ám a jól csengő Bocuse nevet nem használhatta.

Itt született meg Paul Bocuse 1926-ban. Alig tízévesen, már apja konyhájában dolgozott, első önállóan elkészített étele borjúvese volt burgonyapürével, amely azóta is kedvelt fogása a Bocuse-konyhának. A második világháború őt is a frontra szólította. Elzászban súlyosan megsebesült, és egy amerikai katonai kórházba került. Vérátömlesztés mentette meg az életét, azért a mai napig minden éttermén leng egy amerikai zászló, emléket állítva megmentőinek. A boldog békeévek már Lyon és Vienne legjobb konyháin találták, Madame Brazier-nél és Monsieur Ferdinand Point-nál, ahol hosszú évek alatt végigjárta a konyhai ranglétrát, és mindent megtanult a francia szakácsművészetről.

Paul Bocuse francia mesterszakács

Apjától 1958-ban vette át az éttermet Lyonban, ekkor nyerte első Michelin-csillagát is, a másodikat 1962-ben, a harmadikat 1965-ben. Ezeket a csillagokat már több mint 50 éve őrzi. 1966-ban visszavásárolta nagyapja éttermét, amelyet Abbaye de Collonges-nak nevezett el az Ile-Barbe szerzeteseinek emlékére, és végre újra használatba vehette a Bocuse nevet. Éttermei annyira híresek, hogy Franciaország-szerte ez a mondás járja: "Nem Bocuse van Lyon mellett, hanem Lyon Bocuse mellett."

A Franciaország Legjobb Mestere (Meilleur Ouvrier de France) rangos címet 1961-ben vehette át. 1987-ben útjára indította világ legrangosabb gasztronómiai versenyét, a Bocuse d'Ort, amelynek európai döntőjét az idén Budapesten rendezik meg május 10-11-én.

Paul Bocuse francia mesterszakács

1990-ben megalapította a Paul Bocuse Intézetet, amelyben harminchét ország diákjai tanulnak. Élete során számtalan kitüntetéssel jutalmazták, közülük is kiemelkedik az 1975-ben neki ítélt Francia Becsületrend. Az ünnepi dicsvacsorára készítette el nevezetes szarvasgombalevesét, a la soupe aux truffes-t. Valéry Giscard D'Estaing arra kérte Bocuse-t, hogy készítsen valami egészen különlegeset és alkalomhoz illőt. Az ötlet egy vendégségben született, történt ugyanis, hogy Bocuse-t vacsorára hívta Jean-Claude Dumas szarvasgomba-szakértő. Az est fénypontja a tökéletes zöldségleves volt, amelyhez frissen szedett szarvasgombát szolgáltak fel. Dumas családi hagyományai szerint a leves mellé néhány vékony szarvasgombaszelet is jár, mert a meleg leves kiszabadítja a gomba mennyei ízeit. Bocuse hetekig őrizte az aromák emlékét, amikor Paul Haeberlinnél, aki szintén egy három Michelin-csillagos étterem séfje, egy leveles tésztával borított edényben libamájas szarvasgombát kapott vacsorára. Bocuse fejében hirtelen összekapcsolódtak az emlékek, ízek, és megszületett a pompás szarvasgombaleves receptje, amelynek elengedhetetlen eleme a libamáj, vajban sült zöldségek, főtt marhahús és a gazdag marhahúsleves. A leves a lyoni éttermének örökös sztárja, az étlapon Soupe V.G.E. megnevezéssel szerepel, a betűk az egykori köztársasági elnök nevére utalnak.

Filozófiájának három fontos eleme van: jó alapanyagok, jó hőmérséklet, jó ízlés. Mindenben az egyszerűségre törekszik, miközben ragaszkodik a francia konyha hagyományos eljárásaihoz. Éttermének kertjében maga termeli a zöldségeket, csak szabad tartású baromfit dolgoz fel, mindehhez bőségesen használ vajat, tejszínt és bort. Őt tartják a nouvelle cuisine meghonosítójának, amely könnyedebb, kevesebb kalóriát tartalmazó, finomságokból áll, mint a hagyományos cuisine classique.

(Forrás:  *MTVA Sajtó- és Fotóarchívum)

Könyvajánló

VALLOMÁSOK, EMLÉKEK


MEGJELENT!   MEGJELENT!   MEGJELENT!


VALLOMÁSOK, EMLÉKEK
- az életről, Kecskemétről


Ötven életút, ötven sikertörténet

(további információk: »» )

 

 

TÁMOGATÓINK

      

A Hírös Naptár Szerkesztősége ajánlata

 


Aktuális lapszámunk tartalma:

A kecskeméti piarista ház alapítója

Kecskemét kínai misszionáriusa

50 éve hunyt el a kecskeméti paradicsomnemesítés megteremtője

Írásaival is gyászolta a szabadságharcot

Kecskeméten nagyon jó sorom volt


Aktuális számunk


2024. március


Letöltés egyben (PDF)


Archívum

2007. december
2008. január
2008. február
2008. március
2008. április
2008. május
2008. június-augusztus
2008. szeptember
2008. október
2008. november-december
2009. január
2009. február
2009. március
2009. április
2009. május
2009. június-augusztus
2009. szeptember-október
2009. november-december
2010. január-február
2010. március-április
2010. május-június
2010. július-augusztus
2010. szeptember-december
2011. december
2012. június
2012. július-augusztus
2012. szeptember-október
2012. november-december
2014. január 9.
2014. január 16.
2014. január 23.
2014. január 31.
2014. február 14.
2014. február 28.
2014. március 15.
2014. március 31.
2014. április 15.
2014. április 30.
2014. május 15.
2014. május 31.
2014. június 15.
2014. június 30.
2014. július 31.
2014. augusztus 15.
2014. augusztus 31.
2014. szeptember 15.
2014. szeptember 30.
2014. október 15.
2014. október 31.
2014. november 30.
2014. december 15.
2014. december 31.
2015. január 15.
2015. január 31.
2015. február 14.
2015. február 28.
2015. március 15.
2015. március 31.
2015. április 15.
2015. április 30.
2015. május 15.
2015. május 31.
2015. június 15.
2015. június 30.
2015. július 31.
2015. augusztus 31.
2015. szeptember 15.
2015. szeptember 30.
2015. október 15.
2015. október 31.
2015. november 30.
2015. december 31.
2016. január 15.
2016. január 31.
2016. február 29.
2016. március 31.
2016. április 30.
2016. május 31.
2016. június 30.
2016. július 31.
2016. augusztus 31.
2016. szeptember 30.
2016. október 31.
2016. november 15.
2016. november 30.
2016. december 31.
2017. január 15.
2017. január 31.
2017. február 28.
2017. március 31.
2017. április 30.
2017. május 31.
2017. június 30.
2017. július 31.
2017. augusztus 31.
2017. szeptember 30.
2017. október 31.
2017. november 30.
2017. december 31.
2018. január 31.
2018. február 28.
2018. március 31.
2018. április 30.
2023. január 31.
2023. február 28.
2023. március 31.
2023. április 30.
2023. május 31.
2023. június 30.
2023. július-augusztus
2023. szeptember
2023. október
2023. november
2023. december
2024. január
2024. február
2024. március
2024. április
2024. május


Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
regisztrálás


  HN Szerkesztősége: 6000 Kecskemét, Tópart u. 8/c.  •  Tel.: 20/886-1979  •  E-mail: info@hirosnaptar.hu